Tarhana yapılışı

2buçuk kiloluk yoğurt kabını doldurdu tam bize göre acısız ama lezzetli    



    MALZEMELER:
       2 adet domates
       2 adet kırmızı biber
       2 adet çarliston biber, maydonoz
       1 adet kurusoğan, sarımsak
       1 kase haşlanmış nohut, mercimek
       1 kase süzme yoğurt
       1 kase yoğurt
       Aldığı kadar un
       YAPILIŞI:
       Haşlanmış olan nohuta pişen sebzeleri ekleyip rondodan geçirin. Bu aşamada ince tel süzgeçtende geçirebilirsiniz. Ama ben sebzelerin kabuklarını atmak istemediğim için rondodan geçiriyorum. Merak etmeyin daha sonra bu kabuklar çorbanın üstünde yüzmüyor çünkü çok uzun aşamalardan geçeceği için görünmez hale geliyorlar.
      Rondodan geçen sebzelerle koyu bir püre elde edin.
      Bu püreye süzme yoğurt ve normal yoğurt ekleyip elinizle iyice karıştırın.
      Püreye aldığı kadar un ekleyip sertçe bir hamur elde edin. Bu hamuru büyükçe bir kaba koyup üstünü bezle yada kapakla örtün. Bu şekilde yaklaşık 7-9 gün kadar bekleyecek. Ne kadar uzun süre beklerse o kadar ekşi bir tarhana elde edersiniz. Bu süre zarfında tarhananız mayalanacağı için çokça kabaracak. Hergün sabah akşam yumruklarınızla tarhanayı yoğurup içindeki havayı çıkarmanız gerekiyor. Tarhananın kabarması durup güzel bir tarhana kokusu duyduğunuz zaman olmuş demektir.

       1-Mayalanması biten tarhanayı elinizle yada bir kaşık yardımıyla küçük parçalara bölüp temiz bir bez üzerine yayın. Oda ısısında direk güneş görmeyen havadar bir yerde ara sıra önünü arkasını çevirerek kurutmaya çalışın.
       2-Elinizle ufaladığınızda parmaklarınıza yapışmıyorsa hamurları biraz daha ufalayın. Bu işlem daha kolay kuruması ve rondodan geçirirken kolaylık olması için.
       3-Biraz daha kuruyan tarhananızı daha da küçültüp ara sıra karıştırarak kurutmaya devam edin.
       4-İyice kuruyan tarhanayı rondodan geçirerek tepsi üzerine yayın. Gelip geçtikçe karıştırarak iyice kurumasını sağlayın.2-3 gün oda ısısında kurutup cam kavonozda yada bez torbalar içinde saklayın.Ben yoğurt kabına koydum annem cama koy dedi ama daha koyucam tembel ben:)

Nasıl pişiriyorum

Öyle çok uğraşıp özenmiyorum ne yalan söyleyim önceden tavuğu haşlıyorum bir tencereye biraz yağ koyuyorum nane atıyorum salça atıyorum kavrulunca 3 yemek kaşığı tarhana koyuyorum üzerine 1 litre tavuk suyu döküüyorum kaynadıktan sonra pütürler varsa blenderdan çekiyorum oldu bitti bide içine haşlanmış tavuk döşünden ufak ufak parçalar attıkmı süperr bide köri vazgeçilmez baharatımız
haşlanmış tavuk yoksa normal su koyup tavuk bulyon atıyorum yada et bulyon

Hiç yorum yok: